Het Siberisch Ras

Katten met een hypo-allergene vacht

Leuk dat je op het Siberische ras bent uitgekomen. Waarschijnlijk heb je al wat informatie over het ras opgezocht of ben je hier gekomen omdat je allergisch bent. Hieronder vind je informatie over beide onderwerpen.

De Siberische kat & De Neva Masquerade

Bij dit ras komen twee kleurslagen voor, deze twee mogen met elkaar gekruist worden aangezien het hetzelfde ras is. Dit zijn de Neva Masquerade waar onze Lilly-Mae onder valt en de Siberische kat. Wij fokken met beide kleurslagen.

De Neva Masqeurade herken je aan de prachtige witte vacht. Het is een colourpoint, dat betekent dat de neus, staart, oren en poten donkerder gekleurd zijn. En dat de ogen prachtig blauw kleuren.

Je hebt ook nog bicolour. Dan is er wit aanwezig op de vier poten, de borst, de buik en de snuit van de kat. Ook is het lichaam minimaal voor een kwart en maximaal voor de helft wit.

Neva’s worden wit geboren en pas na een week worden hun kleuren zichtbaar. Dit in tegenstelling tot de Siberische kat die een niet-colour point is. 

Bij de Siberische kat kunnen alle kleuren voorkomen. Ze hebben een brede kop en hun voorhoofd is rond. Ze kunnen beiden erg groot worden. Ze zijn stevig, gespierd en hebben vrij korte poten. Hun prachtige staart is net een pluim.

Qua karakter zijn het onafhankelijke katten die erg behulpzaam en sterk zijn. Ze zijn ook heel intelligent, ze proberen je te helpen met schoonmaken, snappen dat als de bel gaat er iemand voor de deur staat, en ze kunnen goed problemen oplossen. Ze volgen je ook graag overal heen. En ze willen graag naar buiten ( in afgeschermde tuinen of balkons).

Ze zijn erg lief voor kinderen, het zijn heel vriendelijke poezen. Omdat de Siberische kat zo sociaal is, is het gewenst om een maatje voor hem of haar in huis te nemen, of om ze gelijk met zijn tweeën te kopen. 

Hypo-allergeen

 

De Siberische raskat is een hypo-allergene kat. Dat houdt in dat veel mensen met een kattenallergie geen allergische reactie krijgen. Máár: dit is niet altijd het geval. Een allergische reactie wordt niet per se uitgesloten. 

Siberische raskatten produceren minder Fel D1 eiwit, waardoor er geen of in minder mate een reactie ontstaat. Wij raden aan om meerdere keren bij ons te komen kijken, zodat je er zeker van bent dat je geen allergische reactie krijgt.

Waar je ook op kunt letten is dat mannetjes meer allergenen produceren dan vrouwtjes. Gecastreerde katten produceren minder allergenen. Wil je graag een kater? Dan kan het dus wellicht verstandig zijn die te castreren.

Donkere katten kunnen de neiging hebben om meer allergenen te produceren dan licht gekleurde katten. En kittens produceren de minste allergenen.

Dat gezegd hebbende wil ik erop wijzen dat mijn zoon zeer allergisch is aangelegd. Hij heeft geen reactie gekregen. Niet na het testen bij verschillende catteries en niet bij ons thuis met Lilly-Mae.

Faq

Ik ben allergisch voor katten. Is een Siberische raskat geschikt voor mij?

De kans dat je een allergische reactie krijgt van een Siberische kat is klein. Het kan soms alsnog voorkomen, vandaar dat wij aanraden om meerdere malen langs te komen bij ons voordat je een kitten adopteert.

Is een Siberische kat een goede keuze als je kinderen hebt?

Siberische katten zijn heel vriendelijk. Ze zijn graag in de buurt van kinderen en ze zijn het ideale speelkameraadje. Wij hebben zelf ook twee kinderen van 7 en 14 jaar oud.

Wat voor karakter heeft de Siberische kat?

De Siberische kat is een uitermate vriendelijk ras. Het zijn onafhankelijke katten die erg behulpzaam en sterk zijn. Ze zijn ook heel intelligent, ze proberen je te helpen met schoonmaken, snappen dat als de bel gaat er iemand voor de deur staat, en ze kunnen goed problemen oplossen. Ze volgen je ook graag overal heen. 

Moet een Siberische kat naar buiten kunnen?

Siberische katten houden ervan om buiten te zijn. Maar voor hun veiligheid raden wij ten zeerste aan de kat alleen in een afgesloten tuin of op een afgeschermd balkon te houden.  

Wat is het verschil tussen een Siberische kat en een Neva Masquerade?

De Neva Masquerade is een point-variant van de Siberische kat. Dat houdt in dat de poten, oren, staart en neus donkerder gekleurd dan het lichaam dat wit is. De Siberische kat is een niet- colour point. Dat betekent dat hij allerlei kleuren kan hebben: zwart, blauw, rood, crème en schildpad. 

Moet een Siberische kat een maatje hebben?

Ja, wij raden dit zeker aan. De Siberische kat is een gezelligheidsdier en houdt dus van gezelschap. Hij kan zich eenzaam voelen als je niet thuis bent. Met een tweede kat erbij vermaakt hij zich prima zelf.